LottaJarvinen

Nuorten nuorisotakuu ja siitä tiedottamisen tärkeys

 

Nuorisotakuu on kehitetty antamaan mahdollisuuden ilman ammattia ja työtä olevalle nuorelle, sen on tarkoitus edistää nuorten työllistymistä ja lisätä nuorten ammattitaitoa sekä lisätä heidän mahdollisuuksiaan itsenäiseen elämään. Nuorisotakuun piiriin kuuluvat kaikki alle 25-vuotiaat nuoret ja alle 30- vuotiaat vastavalmistuneille.

Vastavalmistuneille tarjotaan Te- toimistosta työ-, työkokeilu- opiskelu, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuuseen kuuluu myös koulutuspaikan takaaminen lukiossa, ammattikoulussa,oppisomuksella, työpajassa tai kuintoutuspaikassa.Nuorten aikuisten osaamisohjelmalla pelkän peruskoulun varassa oleva nuori voi saada ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. Jokaisella on oikeus omaan ammattiin. Koulutuksen voi suorittaa oppilaitoksissa tai sen voi tehdä oppisopimuksena.

Toimenpiteet kohdennetaan alle 25-vuotiaille, vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa oleville nuorille. Opiskelijan mahdollisuuksia siirtyä oppilaitosmuotoisesta koulutuksesta oppisopimuskoulutukseen edistetään nuorisotakuun avulla.

" Opetus-ja kultturiministeriön verkkolehti selvitti nuorten kokemuksia nuorisotakuusta kesäkuun alussa 2014. "Nuoret kokevat nuorisotakuun tarjoavan mahdollisuuksia ja parantavan nuorten asemaa.

Takuun ideaan he suhtautuvat positiivisesti, mutta näkevät konkreettisissa toimissa kehitettävää. Nuorten omia näkemyksiä ja kokemuksia nuorisotakuusta selvitettiin ensimmäistä kertaa. Opetus-ja kultturiministeriön verkkolehti selvitti nuorten kokemuksia nuorisotakuusta kesäkuun alussa 2014. Tällä hetkellä täydelliseltä tuntuvan nuorisotakuun tilanne on se että sen määrärahoja on vähennetty ja kaikki koulut eivät sitä tarjoa.

Mielestäni yläkoululaisille joilla on oppimisvaikeuksia ja/tai ovat syrjäytyneet koulussa olisi hyvä saada nuorisotakuu omaan kouluun niin että se takaisi tukihenkilön joka auttaisi nuorta opiskelussa.

Pirkanmaalla vain Tampereen seudun ammattiopisto TREDU ja Kankaanpään opiston aikuiskoulutuskeskus tarjoaa myös nuorisotakuuseen kuuluvaa nuorten aikuisten osaamisohjelmaa. Oppisopimusta on myös monessa Pirkanmaan aikuiskoulutuskeskuksessa.

Ongelmallinen tilanne  on edelleen , koska  nuoret jotka nuorisotakuuta tarvitsisivat eivät ole kuulleet siitä koska TE toimistosta ei kerrota siitä jos itse ei huomaa asiaa kysyä ja koulujen opinto-ohjaajatkaan eivät huomaa aina kertoa siitä tai sitten osalla opoista ei ole tietoa asiasta. Ostoskeskuksissa roikkuvat nuoret vailla koulupaikkaa ja kuntoutusta tarvitsevat nuoret täytyy päästä nuorisotakuun piiriin.

 

Jos nuoret eivät saa tarpeeksi tietoa nuorisotakuusta keneltäkään ja sen mahdollisuudesta nuoren kohdalla varsinkin vain peruskoulun käyneestä nuoresta voi eriarvoistua: moni kavereista ja ystävistä valmistuu ja menee töihin ja hän voi kokea olevansa porukan musta lammas kun roikkuu ostoskeskuksissa kun ei ole muuta tekemistä ja kymppiluokalle ei halua mennä. Ja sitten itsetunto helposti romahtaa,sillä taasen saattaa olla huonot mielenterveydelliset seuraukset. Jotta tällainen ei monen nuoren kohdalla toteudu niin yläkoulujen opinto-ohjaajille täytyy antaa runsaasti tietoa nuorisotakuusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En tiedä onko noita parannettu lähiaikoina.. mutta ovat aika lailla huijausta.. paperilla näyttää hyvältä mutta todellisuus on aivan muuta...

Käyttäjän LottaJrvinen kuva
Lotta Järvinen

Määrärahoja on leikattu ja asiasta ei tarpeeksi tiedoteta. Nuorisotakuun toimiminen vaatii työkkärin uudistumista ja sitä että muunmuassa niillä opoilla olisi enemmän tietoa.

Toimituksen poiminnat