LottaJarvinen

Nuoret syrjäytymisvaarassa

Alle 25-vuotiaat nuoret ovat syrjäytymisvaarassa jos heillä ei ole minkäänlaisia verkostoja. Jos ei ole koskaan saanut positiivista palautetta kun sitä olisi tarvinnut,ystäviä ujon luonteensa vuoksi ja työpaikkaa valmistumisensa jälkeen nuori syrjäytyy.

Nuorisotakuu auttaa oppisopimuskoulutukseen ja sitä kautta työelämään pääsyssä. Jos valmistuu nuorisotakuun avulla se myös nopeuttaa valmistumisessa. Koulutuksen ja työn lisäksi jokainen tarvitsee muitakin ihmissuhteita kuin perheen ja muun suvun: ystäviä ja kavereita. Sosiaalisetkin taidot opitaan.

Itse opin pois niin sanotusta kuorestani ja sain uusia kavereita ja ystävyyssuhteeni parani politiikan avulla, sillä heistä varsin moni on hyviä rohkaisijoita ja antavat jokaisen olla oma itsensä sekä pitävät jokaista yhtenä porukan jäsenenä syrjimättä.

Se porukka,Pirkanmaan keskustanuoret on auttanut silloin alussa kasvattamaan hyvän itsetunnon ja luottamaan omiin kykyihin, niin pääsin koulukiusatun leimasta. Silloin 2012. Olen ennen kepulaiseksi alkamistani ollut epäsosiaalisissa harrastuksissa,mutta ratsastusta ja savitöitä ei voi verratakaan mihinkään sosiaaliseen harrastukseen. Olin masennus aikana jälkikäteen ajateltuna syrjäytymisvaarassa;en jaksanut olla kenenkään kanssa juttusilla, masennuksen vuoksi jätin puutarha opinnot ja jäin kämpälle. Onneksi siitä paranemisesta on monta vuotta. Nyt masennus on menneisyyttä ja keskityn vain opintoihini ja politiikkaan.

Onnenani oli pikainen päiväsairaalaan ja sen jälkeen kuntoutus kurssille pääsy. Kurssi sisälsi arkitoimien uudelleen opettelua,keskustelu tuokioita,kirjoittamista ja ajokortti työelämään passin. Kurssi oli kuntoutumiseni kannalta erittäin hyvä. Sen kautta pääsin kouluun missä sain hyviä työelämä valmiuksia ja minulle selvisi se oikea kutsumus ammattini: kodinhuoltajan opinnot hoiva painopisteenä.

Omasta kokemuksestani voin vain todeta että kuntoutusta ei voi korvata pelkillä pillereillä dosetissa ja sen että ilman minkäänlaisia ihmissuhteita ja ilman toisten apua sieltä psyykkisestä suosta ei pelkällä sisukkuudella nousta.  Poliittista syrjimistäkin on, ja siihen haluan vaikuttaa. Ei pidä unohtaa sitä kuinka tukia on leikattu ja päivähoitomaksuja muunneltu sekä päivähoidon ryhmäkokoja kasvatettu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat